Vanliga frågor

 

Vad betyder Yogena?

Yogena betyder ”av Yoga” på Sanskrit, dvs, det är en böjning av ordet Yoga. Det mantra som vi sjunger i början av varje lektion inleds med ordet Yogena.

Vad är det ni sjunger i början av varje lektion och varför?

Vi sjunger eller ”chantar” något som vi kallar för invokationen. Det är en tacksägelse till Patanjali, den upplysta man som anses vara den som har systematiserat yogakunskapen och skrivit den text som yogafilosofin till huvudsak är baserad på (Patanjalis Yoga Sutror). Det är ett sätt att visa att vi har fått förmånen att ta del av en lång tradition där det inte är vi själva som borde ta åt oss äran för kunskapen som förmedlas.

Det är helt valfritt att delta i sången. Det är ett väldigt behagligt sätt att samla sig själv inför den yoga som vi straxt ska utöva.

Varför frågar ni om menstruation innan lektionen?

Vid menstruation undviker vi att magen trycks ihop eller ansträngs samt att göra upp och ner ställningar. Under de här dagarna tror vi att det är viktigt att ge kroppen möjlighet att låta den nedåtriktade energi (apana vayu) flöda fritt. Du får därför alternativa versioner av en del av de ställningar som vi gör alternativt andra variationer på samma ställning.

Är det viktigt att jag berättar om mina skador?

Vi som undervisar på Yogena är alltid väldigt intresseade av dina skador som du har eller har haft som kan påverka ditt yogautövande. Ju bättre vi förstår just dina förutsättningar, ju bättre instruktioner och anpassningar kan vi ge dig. Något som vi är extra noga med är högt blodtryck, nackproblem och glaukom, då vissa ställningar kan vara obehagliga och i värsta fall kan förvärra symptomen. Om du inte vill berätta om dina besvär i studion går det bra att maila oss på info@yogena.se.

Hur anmäler man sig till Nybörjarkursen?

Du skickar en anmälan till oss via Nybörjarkursens sida. Efter det får du ett formulär att fylla i via mail. När vi får dina uppgifter mejlar vi ut en faktura. När fakturan är betald är din plats bokad.

Hur bokar jag en klass?

Arbox - En användarvänlig plattform designad för att förenkla hanteringen av klasser, klippkort, medlemskap, elever och lärare. Följ dessa steg för att komma igång via vår webbplats eller Arbox-appen:

  1. Ladda ner Arbox-appen eller besök vår schema på yogena.se.

  2. Försök logga in. Du uppmanas skapa ett lösenord. Välj ditt önskade lösenord och klicka på "glömt lösenord".

  3. Arbox kommer att skicka ett e-postmeddelande till din registrerade adress. Följ e-postinstruktionerna för att logga in igen och ange ett nytt lösenord.

  4. Voila! Du är redo att börja!

Så här använder du Arbox:

  • Om du redan har ett kort är dina detaljer redan i systemet. För att köpa ett klippkort, månadskort eller delta i en workshop, klicka helt enkelt på fliken "shop" och välj ditt önskade alternativ.

  • Var vänlig och se till att du reserverar din plats innan klassen börjar. Arbox låter dig boka flera pass samtidigt och ger flexibilitet att avboka upp till 3 timmar före klassen om du inte kan delta. I appen kan du enkelt övervaka ditt medlemskap, utgångsdatum, återstående klipp och giltighetsperiod för klippkort.

Tack för att du väljer Arbox - din pålitliga följeslagare för en smidig och berikande bokningsupplevelse!

How to book a class?

Arbox, a user-friendly platform designed to simplify the management of classes, punch cards, memberships, students, and teachers. Follow these steps to get started via our website or the Arbox app:

  1. Download the Arbox app or visit our schedule on yogena.se.

  2. Attempt to log in. You'll be prompted to create a password. Choose your preferred password and click "forgot password."

  3. Arbox will send an email to your registered address. Follow the email instructions to log in again and set a new password.

  4. Voila! You're ready to roll!

How to Use Arbox:

  • If you're an existing cardholder, your details are already in the system. To purchase a punch card, monthly card, or a workshop, simply click on the "shop" tab and choose your preferred option.

  • Please ensure you reserve your spot before the session. Arbox allows you to book multiple passes simultaneously and provides the flexibility to cancel up to 3 hours before the class if you're unable to attend. In the app, effortlessly monitor your membership status, expiry date, remaining clips, and punch card validity period.

Vilken effekt har yoga?

”Yoga teaches us to cure what need not be endured and endure what cannot be cured.”
B.K.S. Iyengar

Yoga har en fantastisk effekt på vår hälsa.

  • Yoga förbättrar hälsan och välbefinnandet.

  • Yoga hjälper vår balans och hållning.

  • Yoga hjälper oss att bli av med värk i nacke och rygg.

  • Yoga stimulerar (tones), förstärker (strengthen) och förlänger muskler.

  • Yoga hjälper att stabilisera din vikt eftersom yoga förbättrar metabolismen.

  • Yoga förbättrar ditt humör.

  • Yoga hjälper dig att hantera stress.

  • Yoga förstärker immunförsvaret.

  • Yoga ökar självförtroendet.

  • Yoga förbättrar sömnkvaliteten.

  • Yoga ger energi.

  • Yoga ökar koncentrationsförmågan och produktiviteten.

  • Yoga hjälper att bli av med depressioner och oro.

  • Yoga framkallar glädje och lycka.

Läs mer:

Why Iyengar Yoga?

7 vetenskapligt bevisade fördelar med yoga

Eight Reasons to Practice Iyengar Yoga

Why Does Anyone Do Yoga Anyway?

Jag vill prova yoga, men vet inte vilket pass jag ska välja?

Om du aldrig har provat yoga förut rekommenderar vi att komma på en söndag, när vi har nybörjarkurs. Men du kan i princip välja vilket pass som helst, eftersom vi inte har nivåer och bygger lektionen beroende på vilka som kommer.

Jag är ganska stel. Jag tror inte att jag kan yoga eftersom jag inte kan nå mina tår när jag böjer mig framåt.

Du kan absolut börja yoga även om du är stel. Du blir mer flexibel och smidig i lederna om du praktiserar yoga regelbundet. Det bästa med Iyengaryoga är att du kan anpassa positionerna så att även de stelaste eleverna får positiva effekter med hjälp av hjälpmedel.

Jag har ont i ryggen, är yoga något för mig?

Ont i ryggen är ett av dagens största problem. Det beror på dålig hållning och obalans i ländryggens muskulatur. Iyengaryoga lägger stor vikt vid stöd för rygg, nack, höfter och knän. Vi jobbar väldigt mycket med linjering och HUR man ska göra positioner så de passar anatomiskt för individen som utövar den.

Jag har prövat att yoga tidigare på gym och andra ställen men fick mycket ont efteråt. Är yoga farligt?

På Yogena undervisar vi på ett metodisk och hälsosamt sätt som gör att man lär sig grunderna i yoga praktik. Vi undervisar ställningarna från enklaste till mer avancerade och ökar svårighetsgraden långsamt för att undvika skador.

Jag trodde yoga bara var för tjejer. Är det sant?

Både män och kvinnor letar efter balans, harmoni, vill undvika sjukdomar, skador, vill leva länge och lyckliga. Yoga har någonting för alla om man är är intresserad av fysisk, mental och andlig utveckling oavsett kön, ålder och kondition. Många män börjar med yoga för att bli av med ont i ryggen, förbättra sin sömn och stressa ner efter en hektisk dag.

Läs mer om hur Iyengaryoga har positiv effekt på människors liv.

Hur ser ett vanlig Iyengaryogapass ut?

Varje pass börjar vi med 3 OM och invokationen till Patanjali. Varje pass är byggt på att man gör asanas (positioner/ställningar) som värmer upp kroppen, oftast stående. Efteråt kommer vridningar, bakåtböjningar och framåtböjningar samt upp och nerasanas i den ordningen som hjälper till att bygga upp styrka, balans och flexibilitet. Till slut praktiserar vi positionerna som lugnar ner sinnena och avslutar alltid med Savasana (”likhets”position) så att du kan återhämta dig efter passet och fortsätta din dag i avslappnat tillstånd, full med ny energi.

Varje vecka har vi ett nytt tema som vi jobbar med under alla pass den veckan. Vecka 1 undervisar vi mest stående positioner, vecka 2 vridningar, vecka 3 bakåtböjningar, vecka 4 framåtböjningar.